UNIV: Fundamenten voor de toekomst

4.000 universiteitsstudenten zijn naar Rome gekomen voor het UNIV-congres, om de Goede Week door te brengen in de nabijheid van de Heilige Vader en om met elkaar na te denken over de noodzaak van het opbouwen van een mondiale cultuur gebaseerd op christelijke waarden.

Oficiële website van UNIV

4.000 universiteitsstudenten van meer dan 200 universiteiten over de hele wereld zijn naar Rome gekomen voor het UNIV-congres. Al enkele maanden zijn zij bezig met de voorbereiding op het thema van het jaarlijkse UNIV-congres: "Kan het christendom dienen als inspiratie voor een mondiale cultuur?"

Ter voorbereiding hebben de studenten in verschillende sessies zich afgevraagd of de hedendaagse democratische samenleving voldoende religieuze basis heeft om een coherente cultuur en rechtsorde te dragen.

Deze vraag werd door paus Benedictus XVI aangedragen in een boodschap aan de studenten van de La Sapienza Universiteit in Rome in 2008: "Als onze cultuur zich alleen op eigen kracht wil opbouwen op basis van de cirkel van de eigen argumentaties en op basis van wat haar op dat moment overtuigt en als zij – bekommerd om haar laïciteit te behouden – zich losmaakt van de wortels waaruit zij leeft, dan wordt zij niet redelijker en zuiverder, maar valt zij uiteen en vergruizelt zij."

De studentengroepen komen uit dertig verschillende landen, waaronder de VS, Frankrijk, Spanje, Rusland, China (Hong Kong), Australië, België en Nederland. Zij brengen een gevarieerde en wederzijds verrijkende zienswijzen mee over de wijze waarop het christendom een multiculturele samenleving kan stimuleren.

UNIV 2010 probeert bij te dragen aan de discussie over de wijze waarop het christelijke begrip over de menselijke persoon en maatschappij bij kan dragen aan de bouw van een wereldomvattende, authentieke cultuur.

Verschillende sprekers uit de academische wereld zullen een bijdrage aan het congres leveren, waaronder Joseph Pearce, een bekende auteur die literatuur doceert aan de Ave Maria University in Florida, Andrew Hegarty, directeur van het Thomas More Institute in Londen en Jeffrey J. Langan, die geesteswetenschappen doceert aan het Holy Cross College in Indiana.

Joseph Pearce.

Het UNIV-congres in 2010 wordt voor de 43ste keer georganiseerd sinds de heilige Jozefmaria Escrivá in 1967 hoogleraren aan universiteiten uitnodigde om naar Rome te komen, om in de nabijheid van de Heilige Vader na te denken over de wijze waarop de christelijke waarden bij kunnen dragen aan een waarlijk menselijke mondiale cultuur.