UNIV 2023: te voet in Rome, met het hart in Turkije en Syrië

De UNIV-bijeenkomst in Rome bracht dit jaar 3.000 universiteitsstudenten samen. Zij namen deel aan de plechtigheden in de Goede Week, spraken met elkaar over de zoektocht naar geluk en doneerden aan Caritas in Turkije en Syrië om de humanitaire crisis te helpen verlichten.

Bidden met paus Franciscus tijdens de Goede Week, discussiëren over de oorzaken voor geluk met universiteitsstudenten uit de gehele wereld, verkennen van de Eeuwige Stad en geven van financiële steun aan mensen die worstelen om hun leven weer op te bouwen na een verwoestende aardbeving: dat is wat honderden studenten in Rome deden van 2 tot 9 april.

In de loop van de week namen zij, geïnspireerd door de nabijheid van de Heilige Vader, een catechetische bijeenkomst met het prelaat van Opus Dei en gesprekken met andere studenten in de Romeinse straten, deel aan plechtigheden van de Goede Week en dachten zij na over hun eigen geloof en leven.

De studenten woonden op 5 april de audiëntie met paus Franciscus bij. Om hun verlangen om de waarheid te helpen te concretiseren, schonken zij een bedrag aan Caritas Turkije en Syrië, dat zich inzet voor gezinnen die door de aardbeving van 6 februari zijn getroffen. De UNIV-deelnemers wilden deze humanitaire crisis niet vergeten; de afbeelding hieronder toont een poster met een QR-code om donaties eenvoudig mogelijk te maken.

Tekst: Aardbeving in Turkije and Syrië. magnitude 7,8, 46.000 slachtoffers. Tijdens UNIV, steunen wij het doel. Scan om te doneren.

De academische evenementen zullen draaien om het streven naar geluk, en de discussie zal worden geleid door deskundigen als Arthur Brooks, hoogleraar Practice of Public Leadership aan de Kennedy School van Harvard University (Verenigde Staten); Florencia Aguilar, Executive Director van Austral World Building Lab (Argentinië); en Pietro Cum, CEO en algemeen directeur van ELIS (Italië).

De woordvoerder van UNIV Forum 2023, Robert Marsland (VS), legt uit: "In de afgelopen halve eeuw hebben we de diepten van de ruimte onderzocht en het menselijk genoom in kaart gebracht, maar we worstelen nog steeds met twee eenvoudige vragen: wat is geluk en hoe kan ik het vergroten? Van Socrates tot Sartre is geen filosoof onverschillig geweest voor de vraag naar menselijke bloei; het is de verborgen belofte van alle reclame en de reden achter elke reis naar de dokter."

De UNIV-bijeenkomsten ontstonden in 1968, geïnspireerd en aangemoedigd door de heilige Jozefmaria Escriva, de stichter van Opus Dei. In de afgelopen 55 jaar hebben meer dan 100.000 universiteitsstudenten eraan deelgenomen.

De teksten van de UNIV-ontmoetingen, thema's van de afgelopen jaren en andere informatie kunnen worden gevonden op www.univforum.org en www.univinspire.org en univ.fasefundacion.org/