Prelatuur sluit fase zaligverklaring Don Alvaro af

Na het Vicariaat van Rome heeft nu ook een tribunaal van de Prelatuur van het Opus Dei de eerste onderzoeksfase voor de zaligverklaring van Don Alvaro del Portillo afgesloten.

In de afgelopen vier jaren zijn het leven en de deugden van Mgr. Alvaro del Portillo (1914 – 1994) onderwerp geweest van onderzoek voor een tribunaal van de Prelatuur van het Opus Dei Dit onderzoek liep parallel aan een vergelijkbaar onderzoek dat door het vicariaat van Rome werd uitgevoerd. Beide tribunalen hebben meerdere getuigenissen onderzocht over de vorige prelaat van het Opus Dei.

Op 7 augustus heeft de prelatuur haar onderzoek afgesloten met een plechtigheid in de grote aula ‘Johannes Paulus II’ van de Universiteit van het Heilig Kruis te Rome. De plechtigheid werd voorgezeten door de huidige prelaat van het Opus Dei, Mgr. Javier Echevarría.

Op 26 juni jl. werd de eerste onderzoeksfase van het zaligverklaringproces door het Vicariaat van Rome afgesloten in het Lateraanse paleis. Dit onderzoek werd geleid door kardinaal Camillo Ruini, vicaris van de paus voor het bisdom Rome.

De volgende stap in het zaligverklaringproces is het voorbereiden van de positio, een biografie over de kandidaat-heilige. Hierin wordt beschreven hoe de Don Alvaro de christelijke deugden op een heldhaftige wijze heeft geleefd. De positio zal worden overhandigd aan de postulator voor het zalig- en heiligverklaringproces, Mgr. Flavio Capucci.

De positio wordt daarna overgedragen aan de Congregatie voor de Heiligverklaringen die het gaat bestuderen en er een uitspraak over zal doen.