Paus tot UNIV: wees indien nodig een non-conformist

Op woensdag 19 maart ontving de paus de 3500 deelnemers aan het internationale studentencongres UNIV in audiëntie in de Sint Pietersbasiliek. Een video en vertaling van de pauselijke toespraak.

Toespraak van paus Benedictus XVI tot de deelnemers aan UNIV, een jaarlijks gehouden internationaal studentencongres. De paus sprak de studenten toe in het Engels, Spaans en Italiaans.

Video van de audiëntie

[Engels] Dierbare vrienden,

Graag heet ik jullie hartelijk welkom. Jullie zijn uit verschillende landen en universiteiten naar Rome gekomen om gezamenlijk de Goede Week te vieren en om deel te nemen aan het internationale UNIV-congres. Op deze manier zijn jullie in staat om te profiteren van momenten van gebed, culturele verrijking en een nuttige uitwisseling van ervaringen opgedaan via de centra en activiteiten die georganiseerd worden door de prelatuur van het Opus Dei in jullie eigen steden en landen.

[Spaans] Jullie weten dat alleen met een oprechte, persoonlijke inzet, geïnspireerd door de waarden van het Evangelie, het mogelijk is om adequaat te reageren op de grote vragen in de huidige tijd.

Een christen weet dat er een onverbrekelijke relatie bestaat tussen waarheid, ethiek en verantwoordelijkheid. Elke authentieke culturele uitdrukking draagt bij aan de vorming van het geweten en moedigt de persoon aan om zich te verbeteren met als doel de maatschappij te verbeteren. Op deze manier voelt men zich verantwoordelijk voor de waarheid, ten dienste waarvan we onze persoonlijke vrijheid moeten stellen.

Dit heeft zeker een relatie met een missie waarvoor commitment is vereist. Om het te vervullen wordt de christen geroepen om Jezus te volgen, door een diepe vriendschap met Hem te ontwikkelen via gebed en contemplatie.

Om vrienden van Christus te zijn en om van Hem getuigenis te geven waar we ons ook bevinden, vereist ook kracht om tegen de stroom in te gaan. Herinneren we ons hierbij de woorden van de Heer: Jullie zijn in de wereld maar niet van de wereld (vgl. Joh 15:19).

Wees niet bang om een non-conformist te zijn als dat nodig is, op jullie universiteit, school of andere plaatsen

[Italiaans] Dierbare jongeren van UNIV, wees overtuigd van de hoop in de wereld die verlangt naar, vaak zonder het te beseffen, een ontmoeting met Jezus. Span je in om de wereld te veranderen door boven alles jezelf te verbeteren via een intens sacramenteel leven, in het bijzonder door het sacrament van de biecht en door met volharding deel te nemen aan de viering van de Eucharistie.

Ik beveel elk van jullie en jullie gezinnen aan bij Maria, die nooit ophield aangezicht van haar zoon Jezus te beschouwen. Ik smeek voor ieder van jullie de bescherming af van de heilige Jozefmaria en van alle heiligen van jullie landen. Van harte wens ik jullie een zalig Pasen.