Paus tot UNIV: "Getuig overal met vreugde van Christus"

Benedictus XVI groette de deelnemers aan UNIV tijdens zijn wekelijkse audiëntie op woensdag. Hij moedigde hen aan om "te groeien in het verlangen naar een persoonlijke ontmoeting met Jezus Christus”.

De Heilige Vader groette studenten uit dertig verschillende landen die deelnemen aan een universitair congres onder auspiciën van de Personele Prelatuur van het Opus Dei. "Jullie zijn in de Goede Week naar Rome gekomen, om geloof, vriendschap en geestelijke verrijking te ervaren."

De UNIV-conferentie heeft dit jaar als thema: "Kan het christendom dienen als inspiratie voor een mondiale cultuur?" De paus vroeg aan de jongeren "na te denken over het belang van je studie om een 'universele, katholieke mentaliteit' eigen te maken die de heilige Jozefmaria omschreef als 'een brede horizon en een steeds dieper doorgronden van het permanent levende van de katholieke orthodoxie.'"

"Moge in ieder van jullie," aldus de paus, "een verlangen groeien naar een persoonlijke ontmoeting met Jezus Christus, zodat jullie overal met vreugde getuigenis kunnen geven”.

Aan het einde van de audiëntie gaf een delegatie studenten de paus een brief, waarin zij hun dankbaarheid en solidariteit betuigen. De brief was ondertekend door de voorzitter van UNIV 2010, de Oostenrijker Robert Weber. In de brief staat onder meer: "Dank u voor het uitroepen van het Jaar van de Priester voor de Kerk en voor de wereld. Wij zijn ons ervan bewust dat velen gebruik hebben gemaakt van enkele voorvallen die pijnlijk zijn voor de Kerk en voor de paus, om twijfel en verdachtmakingen te zaaien. Tot deze zaaiers van twijfel willen wij duidelijk zegen, dat we hun ideologie niet accepteren. We blijven respect voor hen hebben, maar we verlangen van hen respect voor ons geloof en de erkenning van het recht die wij hebben om als christen te leven in een pluralistische maatschappij."

De brief gaat verder met: "Ieder van ons, inclusief degenen die het geschenk van het geloof niet hebben, kennen op een persoonlijke manier ontelbare priesters, kapelaans aan universiteiten, parochiepriesters, geestelijk leidsmannen en biechtvaders. We kennen hen persoonlijk en niet via de kranten. We zijn hen dankbaar voor hun constante aanwezigheid, beschikbaarheid, zelfopoffering en een open geest voor iedereen. Tot hen allen en in het bijzonder de paus willen wij graag zeggen: Dank u!"

De brief eindigt met deze woorden: "Dank u, uwe Heiligheid, voor de moed waarmee u de gelovigen van de Kerk uitnodigt Christus te volgen met een totale zelfgave, zonder jezelf te laten ontmoedigen door het gekibbel van heersende meningen. We danken God dat Hij zijn kudde een Herder heeft gegeven die vanaf het allereerste moment de Kerk voor de eeuwigheid jong en levend heeft verklaard.