Heroverweging christendom in Estland

Na een jaar lang te hebben samengewerkt met leden van het Opus Dei in de hoofdstad van Estland, Tallinn, zond Mari Vivian ons haar indrukken: "Ik waardeer het Opus Dei. In ons kleine landje is deze instelling een lichtpunt."

“Ik ontdekte vele mooie en verbazingwekkende dingen, waarvan ik het bestaan nooit had kunnen vermoeden.”

Ik heb een jaar gewerkt in de huishouding van een centrum van het Opus Dei in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Voor mij was dat, zowel professioneel als persoonlijk, een zeer verrijkende ervaring. Bovendien heb ik in die periode veel geleerd over het christelijke geloof.

Om te beginnen wil ik benadrukken dat ik ernstige vooroordelen koesterde tegen de Rooms-katholieke Kerk, en tegen het Opus Dei in het bijzonder.

Ik ben sterk beïnvloed door wat ik in de post-Sovjettijd op school leerde, zowel tijdens de geschiedenislessen als bij maatschappijleer: over godsdienstoorlogen waarin het geloof te vuur en te zwaard werd opgelegd, over de verkoop van aflaten, en over de Kerk en haar machtsstructuren. Ik had nagenoeg geen andere kennis van de Rooms-katholieke Kerk.

Nadat ik begon te werken in het centrum van het Opus Dei, ontdekte ik vele mooie en verbazingwekkende dingen waarvan ik het bestaan nooit had kunnen vermoeden.

In eerste instantie raakte ik onder de indruk van het geduld en de vriendelijkheid van mijn collega’s die lid waren van het Opus Dei. Nog dieper onder de indruk was ik van hun vaste overtuiging, die getuigde van een grote liefde voor en een rotsvast vertrouwen in God.

Ik ontdekte dit alles niet van het ene op het andere moment, maar geleidelijk, beetje bij beetje. Aanvankelijk kon ik niet geloven dat mijn katholieke collega’s zich zo in de nabijheid van God konden voelen. Maar je merkte het elke dag weer, door de wijze waarop ze werkten en spraken over Jezus.

Gedurende die maanden heb ik geleerd om met liefde en toewijding te werken.

Gedurende die maanden heb ik geleerd om met liefde en toewijding te werken. Of op z’n minst, heb ik kunnen zien hoe je dat kunt doen.

Met betrekking tot het geloof ben ik de zaken gaan waarderen met een meer open geest, met meer vertrouwen en respect. Mijn leven en mijn relatie met anderen is erdoor veranderd en dit is zonder twijfel het werk van God. Ook het Opus Dei speelde naar mijn mening hierin een rol.

Ik waardeer het Opus Dei. In ons kleine landje is deze instelling een lichtpunt. Door hun dagelijkse werk onopvallend te doen, geven de leden van het Opus Dei een fantastisch voorbeeld, wat tot steun is en hoop biedt aan vele mensen in mijn land.

Mari Vivian