Gezinsdag in Dongelberg: het gezin als bedrijf

“Gezin en management” was dit jaar het thema van de gezinsdag op zondag 5 juni georganiseerd door Cultureel Centrum Oosterweel.

Het Ontmoetingscentrum Dongelberg (Waals-Brabant) was zondag 5 juni getuige van een mooi, familiaal schouwspel. Met opgewekte gezichtjes liepen tientallen kinderen door het prachtige domein. De zoektocht rond het kasteel slorpte gans hun aandacht op. Op hetzelfde ogenblik volgden hun ouders een boeiend betoog van een befaamd gastspreekster : Mariangeles Nogueras, experte in home-management en oprichtster van de in Amsterdam gevestigde Organisatie van Familie en Arbeid.

Meteen na de zondagse mis in de gewelfde kapel van Dongelberg werden reeds volop contacten gesmeed tussen jong en oud tijdens het feestelijk aperitief in openlucht. Ook de zon was van de partij. Tijdens de Breugheliaanse maaltijd, na de voordracht, had een flink aantal ouders nog de gelegenheid persoonlijk met de spreekster van gedachten te wisselen.

Mariangeles Nogueras had voor elk gezin een passend geschenk: een “Agenda voor Ouders”, door haar speciaal ontworpen voor alwie werk met gezinszorg combineert.

Nogueras is geboren in Andalusië, maar woont bijna 30 jaar in Nederland. Ze is oprichtster van O.F.A. (Organisatie van Familie en Arbeid) en ging van start met “de gezinsmanagers”, een project waarmee gezinnen worden geholpen in de combinatie werk en gezin. Mariangeles studeerde huishoudwetenschappen en zet deze kennis op eigenzinnige wijze om in praktijk.

Mensen nu zijn op zoek naar een haalbaar evenwicht tussen hun werk buitenshuis en het leven thuis. Een harmonieuze opdeling tussen die twee levenssferen staat hoog op de agenda. Vaak is het zoeken naar dat evenwicht een moeilijk proces, waarvan de gevolgen ook merkbaar zijn voor de werkgever. Hoge uitstroom van vrouwen na de komst van kinderen, toenemend ziekteverzuim en gebrek aan motivatie bij werknemers zijn problemen waar de meeste bedrijven mee te kampen hebben.

Want hoe doe je dat nu eigenlijk: werken en tal van beslommeringen en dan ook nog een beetje tijd overhouden voor jezelf en je familie? Zie het gezin als een bedrijf, is het motto van Mariangeles Nogueras. Dat betekent: organiseren, delegeren, taken verdelen, strakke discipline afwisselen met soms soepele inschikkelijkheid. “Op het eerste gezicht klinkt dat allemaal vrij kil, maar de tijd die je zo overhoudt, kun je besteden aan ontspanning en aan de anderen”.

De talrijke voorbeelden en de praktische tips die de voordracht bijzonder aantrekkelijk maakten, vormden ook een vertrekpunt voor het levendige debat dat nog de hele dag bleef voortduren.

De namiddag was bijzonder plezierig: jeugdclubs van Gent, O.-L.-V.-Waver en Wetteren zorgden voor leuke optredens, die in een warme familiesfeer veel gelach en applaus uitlokten. Nadien hebben de kinderen naar hartelust nog kunnen spelen of sporten, terwijl de ouders, rond een kopje koffie, of wandelend in het domein, nog gezellig onder elkaar konden bijpraten.

Het Ontmoetingscentrum van Dongelberg werd in 1979 opgericht, in Waals-Brabant, dichtbij Geldenaken (Jodoigne). Het hele jaar door hebben culturele en sociale activiteiten plaats, waaronder internationale vormingscursussen en verschillende jeugd-evenementen. De activiteiten met een godsdienstige inhoud zijn aan de prelatuur van het Opus Dei toevertrouwd.