Brief UNIV aan de Paus

Brief aan de paus van de deelnemers aan het 43ste internationale congres voor studenten UNIV. In de brief danken de schrijvers de paus "voor de moed waarmee hij de gelovigen van de Kerk uitnodigt Christus te volgen".

Heilige Vader,

Wij zijn universiteitsstudenten uit dertig verschillende landen. We komen uit diverse culturen, niet alle ervan zijn katholiek of christelijk, maar we willen de paus schrijven om onze dankbaarheid uit te drukken.

Dank u Heilige Vader, voor deze vijf jaren van uw pontificaat, in dienst van een zoektocht naar de waarheid. Dank u voor uw ontmoetingen met jongeren. We danken u namens miljoenen jonge mannen en vrouwen die uw woorden hebben kunnen horen in Keulen, Krakau, Sao Paulo, Loreto, New York, Sydney, Parijs, Yaoundé, Luanda, Praag... Dank u voor uw onvermoeibare dienst en uw voorbeeld voor openheid en dialoog dien u ons voortdurend biedt om de waarheid van zaken te onderzoeken.

Dank u voor het uitroepen van het Jaar van de Priester voor de Kerk en voor de wereld. Wij zijn ons ervan bewust dat velen gebruik hebben gemaakt van enkele voorvallen die pijnlijk zijn voor de Kerk en voor de paus, om twijfel en verdachtmakingen te zaaien. Tot deze zaaiers van twijfel willen wij duidelijk zegen, dat we hun ideologie niet accepteren. We blijven respect voor hen hebben, maar we verlangen van hen respect voor ons geloof en de erkenning van het recht die wij hebben om als christen te leven in een pluralistische maatschappij.

Ieder van ons, inclusief degenen die het geschenk van het geloof niet hebben, kennen op een persoonlijke manier ontelbare priesters, kapelaans aan universiteiten, parochiepriesters, geestelijk leidsmannen en biechtvaders. We kennen hen persoonlijk en niet via de kranten. We zijn hen dankbaar voor hun constante aanwezigheid, beschikbaarheid, zelfopoffering en een open geest voor iedereen. Tot hen allen en in het bijzonder de paus willen wij graag zeggen: Dank u!

Dank u, uwe Heiligheid, voor de moed waarmee u de gelovigen van de Kerk uitnodigt Christus te volgen met een totale zelfgave, zonder jezelf te laten ontmoedigen door het gekibbel van heersende meningen. We danken God dat Hij zijn kudde een Herder heeft gegeven die vanaf het allereerste moment de Kerk voor de eeuwigheid jong en levend heeft verklaard.

Ook namens onze duizenden collega's, willen wij benadrukken u nabij te zijn, Heilige Vader, door ons gebed, onze genegenheid en ons dagelijks werk. We vragen u om uw zegen voor onze studie, onze gezinnen en de vriendschappen die we met God en anderen vormen, op de universiteit, tijdens ons vrijwilligerswerk, sport en onze rustperioden.

Neem alstublieft onze dank en onze hartelijke felicitaties aan voor deze eerste vijf jaren als de Vicaris van Christus!

Robert Weber (Oostenrijk)

Voorzitter van het UNIV-congres 2010