Paus opgebaard in Apostolisch Paleis

VATICAANSTAD - Het lichaam van paus Johannes Paulus II is zondagmiddag opgebaard. Medewerkers van het Vaticaan en politici kunnen vandaag hun eer betuigen aan de paus. Vanaf morgen zal het publiek afscheid kunnen nemen in de sint Pieter. De uitvaart van de paus is waarschijnlijk op donderdag.

Honderdduizenden gelovigen woonden vandaag een Mis bij op het sint Pietersplein. Kardinaal Angelo Sodano vierde deze eerste Mis in een serie van negen plechtige vieringen voor de zielenrust van de paus.

"Wij vertrouwen toe aan de verrezen Christus, Heer van het leven en de geschiedenis, onze geliefde paus Johannes Paulus die 26 jaar lang de universele kerk leidde als opvolger van Petrus," zei hij in de viering. Hij sprak het vertrouwen uit dat de paus in het hemels Jeruzalem is.

Sodano zei dat de paus sereen gestorven was en "sereniteit is de vrucht van geloof." Hij roemde "Johannes Paulus de Grote" om zijn inzet voor een beschaving van liefde.

Rouwperiode

Later op de dag woerd het Regina Coeli voorgedragen, het gebed ter vervanging van het Angelus-gebed in de paastijd dat traditioneel door de paus wordt uitgesproken. Er werd een tekst voorgelezen die de paus al geschreven had. Die tekst besloot met de woorden: "Hij is waarlijk opgestaan. Alleluia!"

Zondag begint de officiële periode van rouw die het Vaticaan heeft afgekondigd. De rouwperiode duurt negen dagen. De Italiaanse regering heeft zondagochtend spoedoverleg gehouden. De verwachting is dat de komende week zeker twee miljoen mensen naar Rome komen om de uitvaart van de paus bij te wonen.

RKnieuws.net