Overlijden van de pionier van het Opus Dei in België

Op 28 december ll. overleed in Madrid E.H. Xavier de Silio op 87-jarige leeftijd. Zijn begrafenis vond de volgende dag plaats in de Spaanse hoofdstad. Op verzoek van de stichter van het Opus Dei, ging hij naar België in 1965 om er met het apostolaat van deze instelling van de Kerk te beginnen.

E.H. Xavier de Silio was in 1940 een van de eersten om de toetreding tot het Opus Dei te vragen in zijn geboortestad Valladolid. Hij was doctor in geschiedenis en filosofie en verbleef van 1947 tot 1965 in Rome, toen de heilige Josemaría Escrivá, stichter van het Opus Dei, hem vroeg naar België te gaan. Hij was de eerste regionale vicaris in België, waar hij zijn pastorale ambt uitgeoefend heeft tot 1996, toen hij om gezondheidsredenen terug moest keren naar Spanje. De E.H. de Silio had zich volledig vereenzelvigd met ons land en bezat ook de Belgische nationaliteit. 

Zaterdag 14 januari werd in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk te Brussel voor zijn zielenrust een mis gevierd, met als voorganger de huidige regionale vicaris van de Prelatuur van het Opus Dei, Mgr. Emmanuel Cabello, samen met andere priesters. Enkele honderden mensen woonden deze gedachtenismis bij. 

In zijn homilie herinnerde Mgr. Cabello aan het begin van het Opus Dei in België te Leuven. Hij

stelde dat deze vroege jaren een periode van opoffering en ontbering waren, want als de eersten hadden zij hier bijna niets: “De heilige Josemaría stuurde zijn eerste dochters en zonen naar eenland met als enige bagage zijn zegen en bijna niets anders. De rest, t.t.z. de nodige mannen en vrouwen, evenals onontbeerlijke materiële middelen, moest men ter plaatse vinden, met het gebed, de offers en het werk van deze eersten.” Maar tegelijk heeft de regionale vicaris van het Opus Dei gezegd dat deze beginperiode ons als inspiratiebron moet dienen, om de boodschap van de universele roeping tot heiligheid met dezelfde intensiteit te beleven en uit te dragen als onze voorgangers. (volgens Cathobel)