Onze Lieve Vrouw van Kerselare bezoekt Torreciudad

Op 16 juni ll. heeft een landbouwersvereniging van Oudenaarde een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare aan het heiligdom van Torreciudad (Spanje) geschonken

Ongeveer vijftig leden van die vereniging hebben het Mariabeeld in processie gedragen rond het voorplein van het Spaanse heiligdom. Daarna hebben ze een kopie van het oorspronkelijke beeld geschonken aan het museum van Onze-Lieve-Vrouw dat zich in het heiligdom bevindt. Torreciudad telt nu zeven Belgische Mariabeelden : Tongeren (1994), Alsemberg (1995), Hanswijk (Mechelen) (1999), Halle (2004), Onze-Lieve-Vrouw der Armen (Banneux) (2005), Basse-Wavre (2008) en Kerselare (2009).

Deze traditie is in 1984 ontstaan bij de viering van de 900ste verjaardag van het heiligdom. Vanaf dat jaar zijn groepen pelgrims het Mariabeeld van hun plaats van herkomst komen inwijden in Torreciudad. Dit houdt in dat ze dan een replica van dat beeld in het heiligdom achterlaten. Er zijn nu reeds meer dan 200.

Torreciudad (“Stadstoren”) is een Maria-aanroeping die sinds de Middeleeuwen bekend is in het bergengebied van Aragon. Vanaf de elfde eeuw wordt in een kapel een Romaans beeld van Maria vereerd. Het kreeg een centrale plaats in het nieuwe heiligdom, dat op initiatief van de heilige Josemaría en met de steun van duizenden mensen werd gebouwd en op 7 juli 1975 in gebruik genomen.

Het is een plaats waarvan de heilige Josemaría vooral spirituele vruchten verwachtte: “genade die God zal schenken aan wie zijn heilige Moeder in haar heiligdom komt vereren. Dit zijn de wonderen die ik wens: de bekering en de vrede voor vele zielen”. Daarom vroeg hij de bouw van verschillende kapellen met biechtstoelen en dat het geheel van het heiligdom zou uitnodigen tot gebed in alle rust.

Meer inlichtingen over het heiligdom: www.torreciudad.org