Mis ter ere van de heilige Josemaría te Antwerpen

Mgr. Bonny was voorganger in de concelebratie ter ere van de heilige Josemaría op vrijdag 27 juni te Antwerpen. Ongeveer 150 personen waren aanwezig in de Sint-Jacobskerk.

De bisschop van Antwerpen begon zijn homilie met het uitleggen van enkele belangrijke punten uit de recente apostolische exhortatie van paus Franciscus, De Vreugde van het Evangelie: de noodzaak om initiatief te nemen, om “buiten zichzelf te treden”; de noodzaak om een dialoog aan te gaan met de wereld, de plaats van onze zending en van onze verantwoordelijkheid; de uitnodiging om een positieve blik te werpen op de mannen en vrouwen van onze tijd, een blik die niet veroordeelt maar die tracht te begrijpen; tenslotte, de noodzaak om onze verantwoordelijkheid ten volle op te nemen in de Kerk.

Vervolgens ging hij verder in op de overeenstemming tussen de prioriteiten van onze huidige paus en de boodschap van de heilige Josemaría. Mgr. Bonny vestigde in het bijzonder de aandacht op vier punten: de nadruk die de stichter van het Opus Dei legt op de verantwoordelijkheid van de leken, zijn zeer positieve en optimistische ingesteldheid tegenover de wereld die ons omringt, zijn oproep om de christelijke roeping te beleven te midden van de gewone omstandigheden en zijn grote moed als het erom ging over Christus te getuigen in de maatschappij.

Mgr. Bonny besloot zijn homilie door te wijzen op de grote uitdagingen die paus Franciscus naar voren brengt in de komende synodes over de familie, een zeer belangrijk thema voor de Kerk en voor de maatschappij. De bisschop van Antwerpen nodigde de gemeenschap uit deze zaken met belangstelling te volgen en te bidden voor de vruchten van dit werk.