Hoe onze kinderen opvoeden? Marijke Bisschop op de familiedag van Centrum Oosterweel

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert centrum Oosterweel, uit Antwerpen, een familiedag in Dongelberg. Dit jaar vond het plaats op zondag 5 oktober. Oosterweel is een cultureel centrum voor vrouwen en meisjes uit het Antwerpse. Dongelberg is een ontmoetingscentrum, gelegen in een park in de buurt van Geldenaken. In beide centra neemt de Prelatuur van het Opus Dei de christelijke dimensie van de vormingsactiviteiten op zich.

Op die jaarlijkse familiedag kunnen ouders, kinderen én grootouders uit heel het Vlaamse land elkaar terugvinden en aangenaam met elkaar toeven, in het prachtige kader van Dongelberg. Paula, één van de deelneemsters, vertelt:

“De dag ging van start met een verzorgde eucharistieviering in de huiskapel, feestelijk opgeluisterd met orgel en samenzang.

Het aperitief in de stemmige zuilengang en het met herfststukken versierd buffet boden gelegenheid rustig verder met elkaar kennis te maken of met de bekenden bij te praten. Ook enkele kindjes werden aan elkaar voorgesteld om samen al spelend de dag door te brengen.

Voor we er erg in hadden werd het tijd om ons richting zitkamer te begeven, waar Marijke Bisschop ons opwachtte voor een onderhoud over opvoeding. Zij is pedagoge en gedragstherapeute. Ze studeerde af in Amsterdam en is lid en supervisor van de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie (V.V.G.T.). Vanuit haar werkervaring kan ze putten uit een schat aan krasse anekdotes. Het werd dan ook een zeer boeiende en dynamische, en bij momenten aangrijpende voordracht, met een even boeiende interactie vanuit het publiek: bijna allemaal ouders en dus ervaringsdeskundigen.

Mevrouw Bisschop verwoordde wat velen intuïtief aanvoelen. Ouders staan onder druk van de commerciële industrie. Tweeverdieners of alleenstaande ouders trachten hun tijdsgebrek en tekort aan liefdevolle aanwezigheid bij de kinderen, te compenseren door ze te verwennen met cadeautjes. Kinderen ervaren dan weer een enorme groepsdruk om dure zaken te hebben of te doen, om er toch maar “bij te horen”. 

Als tip kregen we mee dat het belangrijk is dat wij ouders méér onderling met elkaar praten, aan de schoolpoort, in de oudercomités, onder vrienden of collega’s. Zo bemoedigen we elkaar om aan een bepaalde groepsdruk te weerstaan: niets “moet”.

Naar de kinderen toe mogen we best wel sterk zijn: richtlijnen uitzetten, met hen afspraken maken, en ons daaraan houden ook. Jongeren vinden hun ouders trouwens wel jong en tof, maar verlangen meer duidelijkheid en vertrouwen. Tegelijk is er ook zoiets als “gezond verwennen”, wanneer we doorheen dikwijls heel kleine attenties, onze genegenheid kunnen uiten.

Met een knipoog naar de actuele bankenmalaise, gaf de spreekster ons nog als raad mee om nooit aan onze kinderen onze angst te tonen: “Gooi je angst in de vuilnisemmer. Jullie hebben hier toch een heel pak vuilnisemmers staan?”.”

Marijke Bisschop publiceerde veel gelezen boeken. Wie met haar wil kennis maken, kan het panelgesprek bijwonen dat ze op zaterdag 8 november om 14.30 uur op de Boekenbeurs te Antwerpen (in de oranje zaal) zal aangaan met Wendy Bosmans (supernanny).

Cultureel centrum Oosterweel organiseert dan weer op dinsdag 11 november, in eigen huis (Van Putlei 27 te 2018 Antwerpen), een multidisciplinaire studiedag over een maatschappelijk belangwekkend thema, euthanasie. Meer info is te bekomen via vanlevensbelang@gmail.com of telefonisch 03 216 30 50.