Een oase van hoop in Londen

Gesitueerd in Brixton, in het Londense stadsdeel Lambeth, ligt het Baytree Centre in het hart van een gebied met een grote etnische diversiteit, in een levendige gemeenschap die de rijkdom weerspiegelt van vele culturen.

Het stadsdeel Lambeth trekt een hoog percentage immigranten en vluchtelingen uit Afrika, Azië, Latijns Amerika en Oost-Europa aan, maar het is een van de meest achtergestelde gebieden van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de officiële overheidsstatistieken zijn de sociale noden van de inwoners het stadsdeel een van de hoogste van het land. Het staat op de zevende plaats van de meest achtergestelde gebieden van Engeland en twaalfde van die van het Verenigd Koninkrijk.

Het waarom van de werkzaamheden in Baytree ligt in de onderontwikkeling van deze wijk. “In 1985”, zo zegt Marie-Claire Irwin, een van de eerste vrijwilligers en tegenwoordig trainingscoördinator van Baytree, “startten we met de ontwikkeling van diverse activiteiten gesponsord door de Dawliffe Hall Educational Foundation (DHEF), een liefdadigheidsinstelling. De zorg voor meisjes en vrouwen in Brixton was echt nodig. Voordat we het wisten, namen de activiteiten in omvang toe. We hebben onderzoek in de wijk gedaan om meest urgente noden te identificeren.”

“De resultaten gaven aan dat de vrouwen de kennis en vaardigheden wilden verwerven om goede banen te vinden: informatica, Engels, voeding, gezondheid, kinderzorg en hygiëne voor kinderen. Dus zijn we gaan zoeken naar een onderkomen waar we de cursussen konden gaan geven.”

In 1987 werd een gebouw gevonden: een leegstaand warenhuis. In 1995 was het verbouwd tot een opleidingscentrum compleet met klaslokalen, computerruimtes, ruime kamers voor vergaderingen en kantoren, een kleine kantine, etc. “We zijn al met activiteiten begonnen toen we slechts een kamer konden gebruiken, tegelijkertijd probeerden we fondsen te vergaren voor de overige verbouwingsactiviteiten. Jarenlang hebben we gewerkt tussen de bouwvakkers!”, aldus Marie-Claire

In de “Charity Shop” van Baytree Centre. (foto: Natasha Caruana)

Dankzij de private sector, plaatselijke overheidssubsidies en Europese fondsen, is het Centre nu in staat om te voorzien in niet alleen vakopleidingen, maar, belangrijker nog, een atmosfeer gericht op totale persoonlijke ontwikkeling.

Marie-Claire vervolgd: “Brixton heeft een multiraciale gemeenschap, met een grote populatie vluchtelingen, hoge werkloosheids- en criminaliteitscijfers. Er is armoede, maar de ergste armoede in deze wijk is de sociale armoede. Mijn reactie op deze situaties en mijn werkzame en voortdurende verlangen om de leefomstandigheden te verbeteren, vinden hun oorsprong in het frequent overwegen van de leer van de heilige Jozefmaria.”

Marie-Claire citeert een passage uit een van de boeken van de heilige Jozefmaria, Als Christus nu langs komt : “Er is maar één volk, het volk van de kinderen Gods. Er is maar één huidskleur: de kleur van de kinderen Gods.”

Carmen Vida