“Christus ontmoeten te midden van ons dagelijks leven”

Ongeveer zeshonderd mensen kwamen deze vrijdag en deze zaterdag samen in Brussel en Antwerpen, om het feest te vieren van de heilige Josemaría, stichter van het Opus Dei

In Antwerpen, op 27 juni, is Mgr Johan Bonny, de plaatselijke bisschop, voorgegaan in de viering, die plaatsvond in de Sint-Jacobskerk. De dag tevoren was Mgr. Emmanuel Cabello, regionaal vicaris van de Prelatuur van het Opus Dei in België, de hoofdcelebrant in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw ter Kameren. De secretaris van de Nuntiatuur, Mgr Tomasz Grysa heeft ook geconcelebreerd.

Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, heeft in het begin van de viering de aanwezigen aangespoord om naar het leven en het voorbeeld van de heilige Josemaría te kijken. In zijn homilie benadrukte Mgr. Bonny dat er iets goddelijks is in elke menselijke ziel. In zijn commentaar op de lezingen van de Mis herhaalde hij de woorden van het Boek der Wijsheid: “Ja, God heeft de mens geschapen voor de onsterfelijkheid, Hij heeft hem gemaakt tot een afspiegeling van zijn eigen Wezen (Wijsh. 2,23-24)”. Over de passage van het Evangelie merkte hij: “Deze twee genezingsverhalen tonen ons dat de genezing komt uit de aanraking met Christus, dankzij het geloof”.

“Josemaría Escriva de Balaguer, een van de grote leermeesters van spiritualiteit van de 20ste eeuw, leert ons dat onze ontmoeting met Christus te midden van ons dagelijks leven plaatsvindt: in ons gezin, in ons beroep en in onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hier en nu. Maar bijzondere plaatsen om Christus te ontmoeten zijn de sacramenten van de Eucharistie en van de Verzoening, waar wij de Heer regelmatig kunnen aanraken”.

Op het einde van de viering dankte de bisschop hartelijk de aanwezige gelovigen “voor hun steun, hun gebeden, hun dagdagelijks engagement, hun betrokkenheid bij het openbaar leven waarin zij de christelijke boodschap verspreiden”. Tot slot zei hij: Wij danken Josemaría voor zijn getuigenis en zijn voorbeeld. Dat hij onze gids moge zijn naar het onvergankelijke leven”.

In de viering in Brussel haalde Mgr. Cabello een zin aan van de heilige Josemaría waarin hij zijn bijzondere liefde voor de Kerk en voor de Paus uitdrukte: Omnes cum Petro ad Iesum per Mariam (Allen samen met Petrus naar Jezus door Maria). “Van kindsbeen af koesterde de heilige Josemaría een grote liefde voor de Kerk en voor haar zichtbare Hoofd, de Paus, plaatsvervanger van Christus op aarde. Deze genegenheid werd met de jaren alsmaar groter. Aan de basis van deze steeds hechtere band met de Heilige Vader ligt waarschijnlijk voor een groot stuk zijn liefdevolle en filiale omgang met Pius XII, Johannes XXIII en Paulus VI, de drie Pausen die de Kerk bestuurden gedurende de Romeinse jaren van de heilige Josemaría”.

“Daarom is het logisch dat wij, zijn geestelijke erfgenamen, zijn voorspraak inroepen om aan God te vragen dat wij allen hier aanwezig, maar ook alle dochters en zonen van de heilige Josemaría ter wereld en uiteindelijk alle katholieken, dezelfde liefde en genegenheid zouden koesteren voor de Paus, in navolging van zovele trouwen kinderen van de Kerk doorheen de eeuwen”. “Het Jaar van de Priester, dat Benedictus XVI uitriep ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de dood van de heilige pastoor van Ars, biedt ons de kans om onze eenheid met de Heilige Vader op een hele concrete manier te betuigen door zijn oproep te volgen om vurig te bidden voor priesterlijke roepingen en voor de heiligheid van alle priesters”.