Chocoladewedstrijd te Dongelberg

Dertien teams van banketbakkers in opleiding hebben op zondag 1 maart deelgenomen aan de 17de Europese chocoladewedstrijd, georganiseerd door Le Chêneau (hoteldiensten van het Ontmoetingscentrum Dongelberg bij Geldenaken).

Ongeveer 300 mensen verdrongen zich in het Ontmoetingscentrum om de dertien verschillende versies te bekijken van de zeven wereldwonderen, wedstrijdthema van dit jaar. De jury had nog meer moeite dan andere jaren om de kandidaten te rangschikken en heeft uiteindelijk verschillende ex æquo prijzen moeten toekennen. 

"Het niveau stijgt elk jaar", zei Empe, leerkracht van één der winnende teams van de hotelschool Fuenllana uit Madrid. "Deze keer moesten we naast de montage de maquette presenteren... en we hebben besloten die niet vanuit Spanje mee te brengen: het toegestane gewicht van de bagage was te beperkt in onze low cost vlucht! We hebben ze hier opnieuw moeten maken."  

De meeste Belgische groepen hebben zich op school voorbereid, in Mechelen, Geel, Sint-Ghislain... of Brugge, zoals Ilse en Jennifer, de twee winnaars in de beroepscategorie, leerlingen van de school "Ter Groene Poorte". Concurrenten uit andere Europese landen en het Chêneau team hebben gedurende vier dagen een chocoladestage gevolgd te Dongelberg, tijdens dewelke zij hun meesterwerk gemaakt hebben. Zij kwamen uit Oostenrijk, Duitsland, Nederland en Spanje, en hebben hard gewerkt schouder aan schouder.  

"Ze waren hier net een grote familie", zegt Empe enthousiast. "Vier dagen samenleven smeedt banden. Aanvankelijk leek het veeleisend een uurrooster te moeten volgen. Maar zij voelden zich meteen welkom. Sommigen zijn eraan gewend op hun eentje te eten thuis; hier worden de menu's goed verzorgd, men merkt de wederzijdse aandacht, ze zijn net een grote familie." 

"We leren het meest bij het in groep werken", zegt Mariona van het Oostenrijkse team dat de eerste prijs won in de categorie "Amateurs". "Aanvankelijk zijn wij het niet altijd eens met elkaar, maar we leren naar de anderen te luisteren, toe te geven..." Angelika uit Euskirchen (Keulen), benadrukt dat doorzettingsvermogen nodig is wanneer het onvermijdelijke crisismoment komt, als het stuk waaraan men uren gewerkt heeft breekt en men de stukken moet lijmen of, erger nog, opnieuw beginnen.  

De zestig deelneemsters benadrukten eenstemmig de wederzijdse ondersteuning en harmonie tussen de groepen. Soms vergt het een beetje geduld om een gemeenschappelijke taal te vinden, maar uiteindelijk begrijpen we mekaar.  

Isabelle Pirlet, modiste en een lid van de vereniging van ambachtslieden van Geldenaken, was aangesteld om de prijs van de stad uit te reiken. "Veel jonge mensen hebben weinig vertrouwen in de toekomst", zegt ze. "Men spreekt hen onvoldoende over de beroepssuitwegen van technische en artistieke opleidingen. Een vormingscentrum zoals dit (Le Chêneau) stimuleert hun ontwikkeling en geeft ze opnieuw zelfvertrouwen."