«Bisschop Romero was een man van God»

Mgr. Joaquin Alonso herinnert zich een ontmoeting van aartsbisschop Oscar Romero en de heilige Jozefmaria in 1974 in Rome. Hij kreeg de kans om de toekomstige zalige goed te leren kennen.

nterview met Rodrigo Ayude (Rome, 18 mei 2015)

Mgr. Joaquin Alonso (Sevilla, 1929) studeerde rechten en is gepromoveerd in kerkelijk recht. Hij woonde in Rome samen met de heilige Jozefmaria en heeft vele jaren nauw samengewerkt met de huidige prelaat van het Opus Dei. Als theoloog-consultor van de congregatie voor heiligverklaringen heeft hij 62 jaren in Rome doorgebracht.

Mgr. Alonso, hoe heeft u bisschop Oscar Romero leren kennen?

Ik heb hem in 1974 in Rome ontmoet, hij kwam er op 30 oktober van dat jaar aan. De heilige Jozefmaria had met hem op 8 november afgesproken en hij had mij gevraagd alles te doen om hem te helpen. Een paar dagen voor zijn vertrek naar Rome was hij benoemd tot bisschop van Santiago de Maria in El Salvador.

Bisschop Romero merkte op dat zijn reis naar de Eeuwige Stad providentieel was, een kans was om zijn woonomgeving achter te laten en een breder perspectief te verkrijgen, over, zoals hij het uitdrukte, de uithoek van de wereld waarvoor hij verantwoordelijkheid draagt. Hij besefte heel goed de enorme verantwoordelijkheid voor zijn nieuwe bisschoppelijke zetel en hij had een luisterend oor voor zijn zorgen nodig en bemoediging.

Heeft u bijzondere herinneringen aan die dagen?

Zijn bezoek was voor mij een kans om lang met bisschop Romero te spreken en hem tamelijk goed te leren kennen. Onze gesprekken waren broederlijk en zeer pastoraal. Bisschop Romero vertelde mij dat hij geestelijke leiding ontving van een priester van het Opus Dei, Juan Aznar, die in maart 2004 is overleden.

Later vernam ik meer details over zijn relatie met Juan Aznar. Hij schreef hem bijvoorbeeld in brief in 1970: “Je bent de enige persoon die mijn ziel echt begrijpt." En in 1973, op een kerstkaart, schreef Oscar Romero: “Ik zal nooit je wijze raad vergeten." De zalige Oscar Romero was zeer dankbaar, en ik was ontroerd toen ik vernam dat hij precies op het moment stierf toen hij de Eucharistie vierde, de hoogste vorm van dankzegging.

Hoe verliep de ontmoeting tussen bisschop Romero en de heilige Jozefmaria?

De heilige Jozefmaria ontmoette hem op 8 november. Zij hebben bijna een uur met elkaar gesproken. Hierna vertelde bisschop Romero dat hij zeer ontroerd was. Hij zei dat hij zich door de heilige Jozefmaria gesterkt in zijn geloof voelde en dat de stichter van het Opus Dei hem had omhelsd. Hij voelde zich hierdoor geliefd en gesterkt. Bisschop Romero noemde de heilige Jozefmaria een “man van God" en nodigde hem bij deze gelegenheid uit om Centraal Amerika te bezoeken, wat in 1975 ook daadwerkelijk plaatsvond.

Bisschop Romero was tijdens zijn bezoek aan Rome ook in de gelegenheid om de zalige Paulus VI te groeten. Hij was blij om enkele bemoedigende woorden te ontvangen. Nadien vertelde hij mij dat die reis hem herinnerde aan zijn eerste jaren als priester, het leek hem een Godsgeschenk.

Bleef u in de jaren daarna met hem in contact?

Ik herinner mij dat op 26 juni 1978, de derde gedenkdag van de opname in de hemel van de heilige Jozefmaria, hij kwam om de Heilige Mis te vieren in de crypte van Onze Lieve Vrouwe van de Vrede bij de stoffelijke resten van de Stichter. Ik was met Mgr. Francisco Vives aanwezig. Hij gaf een korte homilie vol genegenheid en dankbaarheid voor de heilige Jozefmaria. Hij zei dat hij zich direct bij hun eerste ontmoeting zich als een broeder voelde behandeld en schreef dat ook in een brief.

Deze gebeurtenis vond dus in 1978 plaats, een jaar na zijn benoeming tot aartsbisschop van San Salvador. In die tijd, zoals hij zelf bekend maakte, ontving hij geestelijke leiding van een andere priester van het Opus Dei, Mgr. Fernando Saenz.

Wat was uw reactie op het nieuws van zijn dood?

Het tragische nieuws was een grote schok voor mij, terwijl het mij tegelijkertijd ook bewoog om zijn voorspraak in te roepen voor de kerk in Latijns Amerika. Ik heb God ook gedankt voor de gelegenheid om deze man van God persoonlijk te leren kennen.

Rodrigo Ayude