10 tips om er een mooie zomer van te maken

De zomerperiode biedt families een kans voor gezamenlijke plannen om meer tijd samen door te brengen. Hieronder enkele suggesties ter inspiratie.

Gloria Gratacós is directrice van het Onderwijscentrum van de Villanueva Universiteit. Ze is een expert op het gebied van onderwijs én moeder van meerdere kinderen. Om het beste uit de zomer te halen heeft ze tien voorstellen.

1. Flexibiliteit binnen een rooster. Ook al hebben we vakantie, het is belangrijk om goede gewoontes te behouden die we door het jaar heen hebben verkregen. Maak daarom een planning, maar wel met flexibiliteit en speelruimte: aangepast aan de nieuwe omstandigheden en omgeving.

2. Doe dingen met de familie. Ook al heeft ieder zijn eigen voorkeuren en plannen, het is belangrijk om tijd te vinden om dingen samen te doen: of je nu samen kookt, wandelt, fietst of de stad in gaat....

3. Dankbaarheid. De zomer is een tijd van ontspanning en dit biedt een ideale gelegenheid om waardering te tonen aan anderen; wat je anders in de haast en drukte van alle dag gemakkelijk vergeet. Streef er naar om anderen te bedanken voor kleine gebaren, het plannen van dingen, of voor het hebben van een goede tijd samen.

4. Geniet van eenvoudige dingen. Het perfecte plan hoeft niet duur of extravagant te zijn. Vanaf een jonge leeftijd kan het kinderen geleerd worden om te genieten van eenvoudige dingen, bijvoorbeeld kijken naar de ondergaande zon, een ijsje halen, enz.

5. Wees open naar anderen. Het is niet inspirerend om de hele dag alleen met onszelf bezig te zijn. De zomer is een ideale tijd om onszelf naar anderen te openen: je kan vrienden thuis uitnodigen en je kinderen aanmoedigen om hetzelfde te doen.

6. Culturele uitstapjes. Het hoeft, zelfs voor de jongsten, niet saai te zijn om smaak te vormen, zolang de activiteiten goed uitgekozen worden en voorbereid zijn. Zoek eens naar de culturele mogelijkheden in je omgeving en breng eens een middag door in een museum, maak een tocht naar een monument of bezoek een tentoonstelling.

7. Tijd om te lezen. Lezen is als een reis die geen geld kost en onze neuronen voedt van zowel jong en oud. Avonturen romans, biografieën, verhalen.... Zoek naar een lokale bibliotheek en heb het voor het kiezen!

8. Bezoeken van familie en andere mensen. Het kan moeilijk zijn om door het jaar heen grootouders, neven en nichten, ooms en tantes te bezoeken. Of omdat er gebrek aan tijd is, of de afstand die overbrugd moet worden is groot. De zomerperiode maakt het ook mogelijk om ouderen of zieken te bezoeken.

9. Talen. Zet de gebruikelijke manieren om te leren aan de kant. Ga met de hele familie korte series of een buitenlandse film bekijken in de originele taal – zoek uit wat ieder van jullie heeft verstaan!

10. Dank God voor het hebben van plezier en voor het samen zijn.